Každý rok je jiný, včely nanosí pokaždé originální kombinace nektarů. V okolí úlů se v průběhu sezóny nachází různé květy, jejichž nektar naše včely nosí (květy polních plodin, lučních květin, ovocných stromů, jehličnatých a listnatých stromů). Mezi druhy našich medů zařazujeme květový, akátový, lesní a pastovaný.
Zpracovaný nektar květů z ovocných stromů, rostlin z polí a luk. Má vyšší podíl glukózy, brzy krystalizuje. Krystalizace je přirozeným jevem u medu. Opatrným zahřátím medu ve vodní lázni (max.do 40°) se docílí původního tekutého stavu.
Jde o květový med, ve kterém převažuje nektar květů z akátu. Krystalizuje pomalu.
Říkáme mu i Tmavý. Jde o "smíšený" med (např. z nektaru z květů slunečnic a lípy) s podílem medovicového medu (z mízy jehličnatých stromů), což způsobuje tmavší zbarvení medu. Krystalizuje pomaleji jak květový med, avšak rychleji než med akátový.
Vzniká speciální úpravou - mícháním za studena. Má bílou barvu a nadýchanou konzistenci.